welke gear heb je nodig voor flitsfotografie?

Als je net zoals ik ooit met (food) fotografie bent begonnen met daglicht, kan fotograferen met flits een hele grote stap lijken. Ja, het heeft oefening nodig. Met een speedlite zie je tijdens het stylen bijvoorbeeld niet per se welk effect het licht heeft. Maar als je eenmaal met flits kan fotograferen, kom je ook onze grijze, donkere winters door met mooie foto’s!

Hieronder heb ik opgesomd met welke kit ik begonnen ben. Let vooral goed op dat de apparatuur die je koopt samenwerkt met het cameramerk en model wat je hebt. Zo gebruik ik bijvoorbeeld een Godox X2T-S trigger (S voor Sony), maar heb je voor een Canon een X2T-C trigger nodig.

De Flitser

Allereerst heb je een flitser/ speedlite nodig met een trigger. De trigger gaat op je camera en stuurt een signaal naar je flitser dat hij moet afgaan.

Speedlite

Als flitser gebruik ik de Godox TT600 speedlite. Dit zijn lichtgewicht flitsers, die je makkelijk mee kan nemen en op kan bergen. Ze werken wel op batterij, dus houdt daar rekening mee bij het plannen van meerdaagse shoots.

Trigger

Ik gebruik deze X2T trigger. Let bij het kiezen van je trigger dus goed op welke variant je aanschaft.

Batterijen

Speedlites werken dus op batterijen en die heb je ook nodig. Ik heb deze set met een oplader erbij. Vergeet ook niet (oplaadbare) AA batterijen te kopen voor je trigger!

Statief en softbox

Statief

Je hebt ten eerste een statief nodig om je hele lichtset op te zetten. Dit is een link aan een statief die het meest lijkt op die die ik heb. Let bij het uitkiezen van een statief op wat de minimale en maximale hoogte is.

Softbox

Als softbox gebruik ik deze achthoekige van Godox. Overweeg om langs te gaan in een camera winkel zoals Kamera Express. Hier kan je de softboxen vaak bekijken en kunnen ze laten zien hoe je ze in elkaar zet/ uit elkaar haalt. Deze van Godox is minder makkelijk uit elkaar te halen, dus misschien niet ideaal als je hem elke keer moet afbreken. Dat heb ik wel heel lang gedaan, dus het kan en het wordt steeds makkelijker. Maar niet het leukste klusje…

Bowens bracket

De Bowens bracket zet je op je statief. Hier klik je vervolgens de softbox op en je flitser bevestig je erin.

Extra’s

Reflectiescherm

Misschien heb je al zo’n groot reflectiescherm, zo niet dan raad ik ‘m ten zeerste aan! Ik gebruik eigenlijk alleen het diffusiescherm van deze maat. Het is een onding vind ik, maar ik ben er zo blij mee. Het zorgt ervoor dat je licht over een groot oppervlak verdeeld wordt. Hierdoor krijg je grotere en zachtere reflecties.

Wit foambord

Waarschijnlijk heb je door het fotograferen met daglicht al een reflector. Ik gebruik zelf altijd het liefst wit foamboard. Lekker goedkoop en stevig! Je kan het vaak vinden in hobbywinkels.

Wat kost het?

De kit zoals ik die hierboven heb omschreven kost, zonder extra’s, nog geen €400,- (maar €383,79 op moment van schrijven, november 2023). En tijdens de Black Friday aanbiedingen van dit jaar ben je bij Kamera Express nog goedkoper uit met in totaal €326,81 !

kan ik het eerst uitproberen?

Vind je de stap nog te spannend, maar wil je hem wel maken? Meld je dan aan voor een 1-op-1 workshop. In 1 dag leg ik je uit hoe je alles aansluit en instelt, hoe je een set kan bouwen met verschillende soorten belichtingen en je kan alle vragen stellen. Voor deze workshop hoef je zelf nog geen flitser te hebben, maar je mag natuurlijk ook je vers gekochte kit meenemen.

Volgende
Volgende

Foodfotografie in een kleine ruimte