Foodfotografie in een kleine ruimte

HELP! Ik wil graag eten fotograferen, maar ik heb geen studio? Als ik dit thuis wil doen, hoeveel ruimte heb ik nodig voor een set? Wat is de beste plek in huis?

Dit is maar een greep aan vragen die (beginnende) fotograferen hebben, en vandaag help ik je verder!

5 dingen waar je rekening mee moet houden

Voor culinaire fotografie heb je, om te beginnen, niet zo veel ruimte nodig. Je zal wat creatieve oplossingen moeten bedenken, maar je hoeft niet in alle paniek op zoek naar een studio om te kunnen beginnen. Hieronder 5 dingen waar je aan kan denken.

Licht

Niet onbelangrijk in fotografie. Als je net begint en overdag kan fotograferen, start dan met daglicht. Het grootste voordeel van daglicht: het is gratis! En eten ziet er vaak het aller-mooiste uit.

Ruimte

Je hebt niet veel ruimte nodig, maar natuurlijk wel iets. Om te beginnen is 1x1 meter als set formaat prima, al is het fijn om meer richting 1x 1.5m te hebben. Vergeet niet om minsten 1m eromheen te plannen om zelf nog te manouvreren. Meer ruimte is natuurlijk fijner, maar niet iedereen heeft daar meteen plek voor. Hieronder kan je een set zien die je in een kleine ruimte kan opzetten.

Locatie

Afhankelijk van het soort foto’s dat je maakt, is het misschien fijn om dichtbij de keuken te zitten. Perfect raam op zolder? Denk dan aan een dienblad waarmee je alles makkelijk naar boven versleept, of kan je met wat creatief inzicht een mini studio bouwen?

Artikel gaat verder onder de foto

Gear

Als je weinig ruimte hebt, is een 100mm lens niet fijn om mee te beginnen. Voor een foto waarbij je een mooie complete set ziet zoals hierboven heb je echt wel wat afstand nodig tot je onderwerp. De meeste camera’s komen met een kit-lens van 24-70mm, wat perfect is om mee te experimenteren.

Meer gear

Als je maar weinig ruimte beschikbaar hebt, is het handig om ook te denken aan opbergen. Ga bijvoorbeeld voor oprolbare ondergronden (Errer.nl is mijn ultieme favoriet) en een statief die je kan invouwen. Shop niet meteen kasten aan props bij elkaar, want hoewel dat leuk is, kost het ook veel ruimte. Kies wat basis items om mee te beginnen.

Hoe vind ik de beste fotografie plek?

Prachtig eten fotograferen vraagt dus niet per se om veel ruimte, maar misschien wel wat meer creativeit. De beste plek vinden in jouw huis? Loop eens rond langs je ramen met een bord eten. Zet het neer, probeer wat foto’s te maken. Welke plek bevalt het beste? Werkt deze plek de hele dag door, of is het alleen een fijne plek in de ochtend? Misschien beland je wel op de badkamer of kan je een set bouwen in de woonkamer, en die na de shoot weer opruimen.

Meer tips?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Daar deel ik vaker tips en tricks voor food fotografen en ondernemers.

Vorige
Vorige

welke gear heb je nodig voor flitsfotografie?

Volgende
Volgende

5 dingen om aan te denken voor je een culinair fotograaf inhuurt